24 millió e-autót is elbírna a mostani amerikai elektromos hálózat 2028-ig

Megjegyzem, jelenleg 1,5 millió e-autó fut az amerikai utakon. Sokszor éri vád az elektromobilitás szerves részét képző elektromos hálózatot, hogy nem fog tudni lépést tartani az elektromos autók terjedésével, nem bírja majd el azok töltését. Összeomlik a hálózat, itt a világvége. Ezt cáfolta meg a PNNL  Pacific Northwest National Laboratory legújabb, az amerikai elektromos hálózat és az elektromos autók töltési igényének vizsgálatát számszerűsítő tanulmányban, olvasható az insideev.com hírportálon. Az amerikai elektromos hálózat bőven az EV-k adaptációs görbéje előtt van, 24 millió e-autót is elbírna egészen 2028-ig, ha maradna a jelenlegi terjedési, EV adaptációs ráta. Amennyiben a terjedési ütem felgyorsulna, akkor válna csak szükségessé a hálózat fejlesztése. A tanulmány megjegyzi, hogy közepes (MDV) és nehézgépjárművek (HDV) terjedésével nem számolt, csak és kizárólagosan a light-duty (LDV), ami leginkább a személyautóknak felel meg. Érdekesség, hogy a Ford F-150 is könnyű gépjárműnek számít még. Ha a pickup kategóriában óriási keresletnövekedés lesz, ami magával hozza az akkumulátorok számosságában és teljesítményében való növekedését (nagy terhelés, szállítás miatt nagyobb akkuk szükségesek, ezzel párhuzamosan növekedni fog az energiaszükséglet is. 2021 végén beindul a Tesla Cybertruck gyártása, de számos feltörekvő startup is bejelentette a gyártás mihamarabbi megkezdését (legígéretesebb Rivian R1T), így némi korrekcióra szorulhat majd a tanulmány. A tanulmány alapvetően az elektromos hálózat kapacitásnövelésének lehetséges módjait kívánta feltárni, hogy lehet a növekvő energiaigénynek megfelelően fejleszteni az elektromos hálózatot.

A legfontosabb megállapítás, hogy a szervezet tanulmánya a legrosszabb forgatókönyvvel számol, ami azt feltételezi, hogy az összes EV használó hazaérkezését követően azonnal felrakja tölteni az e-gépjárművét. Amennyiben időzített töltést használnak, amikor olcsóbb az áram is, akkor ez a 24 milliós darabszám, felugrik 65 millióra! Természetesen az elektromos hálózatok fejlesztése gondos tervezést igényel, ami már a legkorszerűbb okos hálózati megoldások alkalmazását, otthoni tárolókapacitások és napenergia hasznosítását elősegítő rendszerek kiépítését jelenti.

A teljes tanulmányt itt tudjátok elérni: https://www.pnnl.gov/sites/default/files/media/file/EV-AT-SCALE_1_IMPACTS_final.pdf

Megjegyzés hozzáfűzése