Fővárosi Önkormányzat fityiszt mutathat a zöld rendszámos autók ingyenes parkolására

Igen, előbb vagy utóbb ennek be kell következni, ez vitán felül áll. A hangsúly az időzítésen van. A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat legújabb tervezete szerint, (értelmezésem alapján, részletek még nincsenek) a konnektorról tölthető hibrid autóktól vonná meg a Fővárosi Önkormányzat az ingyenes parkolás jogát. Azt az altémát most nem feszegetem, hogy miért is van jelentősége és létjogosultsága a a plugin hibrid mint átmenetet képező technológiának a közlekedésben. Pont azoktól a zöld rendszámos autóktól akarják megfosztani az ingyenes parkolást, amik a városban tudnának emisszió mentesen közlekedni. Az érvelésük szerint a károsanyag kibocsátáshoz kötnék valamilyen paraméterezés alapján a jogosultsági körből történő kizárást, érvelésük szerint a plugin hibrid zöld rendszámos autók szennyezik a város levegőjét, helyet foglalnak meg amúgy is, minek egyáltalán autóval közlekedni. Értem én, hogy szükség van a parkolási pénzekre, de most komolyan, tényleg pár ezer ilyen autó parkolásából származó bevétele miatt vissza akarják vetni az elektromobilitás terjedését? Igen, valóban óriási pénzügyi megtakarítási lehetőséget jelent az ingyenes parkolás, az egyik legerősebb gazdasági ösztönző a döntési mechanizmusban, kiváltképpen a fővárosban. De aki hajlandó és képes milliókkal többet fizetni egy ilyen környezetkímélőbb, a városi levegőt kevésbé szennyező autóért, annak miért ne adnánk meg a lehetőséget, hogy pénzügyi értelemben is megtérüljön a befektetése? A tisztább városi levegő mindenki érdeke…

Valóban azt akarják elérni, hogy aki képes és hajlandó egy kevesebb károsanyag kibocsátással rendelkező autót vásárolni, e helyett visszatérjen a jó öreg benzin vagy gázolaj meghajtású technológiához? Valóban megéri? Nem mellesleg, hogy ellenőrzik majd? Nem hiszem, hogy a kedves parkolóőrök meg tudnak majd különböztetni például egy sima Hyundai Kona-t az elektromos változatától. Majd körbenézik, hogy van-e kipufogó? Valószínűleg nem, matricát kellene majd szerintem igényelni mint az helyi lakosoknak szükséges a közterületi ingyenes parkolás igénybevételéhez.

Óriási ellenállás lesz az autós közösség részéről, hiszen ezen potenciális intézkedés mellett számos kerületben már megemelték az eddig sem olcsó parkolási díjakat.

Megjegyzés hozzáfűzése