Nagyot lépett az Apple a legújabb szoftverfrissítésében

Igen, vannak már más alkalmazások, melyek hasonló szolgáltatást kínálnak mint az Apple legújabb, iOS 14 szoftvere. Nem kell már külön applikáció, az Apple Maps-ben elérhető funkció meghatározza az optimális EV útvonalat, figyelembe véve az elérhető töltőket, azok töltési teljesítményét, illetve a beállított elektromos gépjármű paramétereit olvasható az electrek hírportálon. Az Apple jelenleg a BMW-vel és a Ford-al dolgozik a funkció tökéletesítésén, de hosszútávú cél, hogy az összes elektromos autó használó számára elérhetővé tegyék a funkció teljeskörű alkalmazását.

A funkció különbséget tud majd tenni olyan zónák között is, ahova csak a zéró kibocsátású gépjárművek hajthatnak be, így meghatározva egy még rövidebb, még gyorsabb útvonalat az elektromos autót használóknak. Az EV routing azt is megmondja, hogy mennyi időt kell töltened majd az adott töltőállomáson. Sőt, figyelembe veszi az adott útszakasz időjárási körülményeit és a szintkülönbségeket is. Fontos megjegyezni, hogy a Tesla szoftvere már évek óta hasonló felhasználó élményt biztosít az általa telepített supercharger töltőihez, de ennyire sokrétű, a tervek szerint az összes elektromos autótípussal kompatibilis megoldás nincs még a piacon.

A Carplay funkció is bővül, “EV Charging” kategória kerül létrehozása, a töltéshez kapcsolódó applikációk tematikus összegyűjtésére. További érdekesség is bekerül. Kínában vannak olyan városok, ahol különböző napokon, különböző rendszámú autók hajthatnak csak be, a kiegészítő funkció már erre is kínál megoldást majd. Ha ez megvalósul, nagymértékben hozzájárul az elektromos autók felhasználói élményének növeléséhez, az úgynevezett “hatótávpara” legküzdéséhez. Egyre több, az elektromos autózáshoz közvetve és közvetlenül kapcsolódó vállalat lát potenciális üzleti lehetőséget is ezen a területen, nagyot, ennyien nem tévedhetnek.

Megjegyzés hozzáfűzése