“Új életet” kapnak az e-autók akkumulátorai

Néhány tanulmány -részben jogosan- hívja fel a figyelmet az akkumulátorok újrahasznosításának kérdéseire. Mi történik az e-autók akkumulátoraival, miután letelt az elektromos autókban előre meghatározott életciklusa? Ez nem azt jelenti, hogy az lítiumion akkumulátorok teljesen használhatatlanok az életciklus letelte után, csak a kapacitásuk egy részét elvesztik, ami miatt az autó hatótávja jelentősen csökken. Az eddigi historikus adatok alapján kijelenthető, hogy 150-200 ezer kilométert futott elektromos autók esetében is alig érzékelhető kapacitáscsökkenés. Természetesen ez autó-és akkumulátorgyártótól függ, hiszen eltérő alapanyag keveréket (kobalt, lítium stb.) használnak. Most arról nem beszélnék, hogy sokkal egyszerűbb kinyerni egy elhasználódott akkumulátorból az egyes nemesfémeket, illetve azokról az új projektekről sem, melyek minimális ökológiai lábnyom elérése mellett fejlesztenek új hasznosítási technológiákat.

Amiről viszont igen: A jelentős kapacitáscsökkenés után, az akkumulátorok új életet élhetnek energiatárolásai funkciókat ellátva. Az egyes akkumulátorok egészben vagy egy-egy cella kicserélését követően újra lehet őket használni. Példa: A nap során napelemmel megtermelt energia tárolására kiválóan használható egy akár 50%-os kapacitáscsökkenést leíró akkumulátor is. Egy 20-30 kwh teljesítménnyel rendelkező akkumulátor esetében ez 10-20 kWh-ot jelent, amivel egy átlagos háztartás éjszakai energiaigényének kielégítésére több, mint elegendő. Németországban egyre többen vásárolnak akkumulátorpakkokat energiatárolása céljából, hiszen a németek átszámítva kb.100 Ft/kWh áron juthatnak hozzá az energiához, tehát náluk elsősorban anyagi megfontolás áll a háttérben. Japánban vagy Kaliforniában inkább a gyakoribb áramkimaradások magyarázzák az akkumulátorpakkok vásárlását.

A Honda új kezdeményezése keretében összegyűjti az elhasználódott, korábban elektromos autók meghajtását biztosító akksikat, melyeket a korábban említett felhasználási területeken alkalmazza. E mellett innovatív újrahasznosítási technológiát alkalmazva kinyeri azokat a nemesfémeket, melyek visszakerülve a gyártási körforgásba új akkumulátorok alapanyagául szolgál majd a jövőben. Fontos tényező, hogy az összes Honda kereskedésnél gyűjthető lesz az elhasználódott akkumulátor, így a logisztikai része is könnyedén abszolválható lesz.

Bővebben: https://hondanews.eu/eu/en/cars/media/pressreleases/203209/honda-hybrid-and-ev-batteries-get-second-life-in-new-recycling-initiative

Megjegyzés hozzáfűzése