Új e-autó értékesítési modell a Volkswagen csoportnál

A hagyományos kereskedői modell megváltoztatását tűzte ki célul a Volkswagen az elektromos autói értékesítését illetően. A modell egyelőre Németországban indul, hiszen számos jogszabályi akadályba ütközhet a többi országban.
A modell lényege, hogy az elektromos autókat a fogyasztók közvetlenül a Volkswagentől rendelhetik meg, majd azokat a kijelölt kereskedésnél vehetik át. Természetesen a viszonteladó lehetőséget biztosít tesztvezetésre, illetve a személyes megjelenést igénylő dokumentáció is itt került véglegesítésre. 


Így egy nagyon fontos “jelenséget” lehet kiiktatni a rendszerből, miszerint a kereskedő szándékosan a hagyományos belsőégésű autó felé tereli a potenciális ev vásárlót, hiszen azon sokkal, de sokkal nagyobb profitot realizálhat. A modell további előnye, hogy nincs szükség a kereskedő munkatársainak felkészítésére, képzésére, hiszen minden információ elérhető a központi VW megrendelői oldalon, a VW munkatársakkal történő egyeztetés online platformon keresztül történik.  A németországi értékesítési vezető szerint a megoldással további költségcsökkentés érhető el a kereskedés számára, hiszen nem kell számolni a raktározási költségekkel, illetve nagyon kedvezményes lízing opciót is kínálnak nekik a bemutató autóra. 


A modell nagyon hasonlít a Tesla által integrált értékesítési modellre, hiszen a Teslának nincsenek szerződött kereskedő partnerei, a vásárló online megrendeli a gépjárművet, a Tesla leszállítja. Természetesen bemutatótermek (showroom) ugyanúgy a modell részét képezik, kihagyva a kereskedőket a képletből. Ahogyan a Teslánál, itt is működhet a modell. Szerintem akkor működhet a modell, ha 3-4 felszereltségi szint mellett, maximum néhány egyéb extra opció érhető csak el, alapul véve a Tesla mintáját. Ha megnézzük, akkor a legtöbb autógyártó e felé megy, minél kevesebb választási lehetőség, annál egyszerűbb és költséghatékonyabb gyártás. A fogyasztónak is jó, hiszen átláthatóbbá teszi a vásárlást, elősegíti a döntési folyamatot. 

Megjegyzés hozzáfűzése