Brutális állami autóvásárlási program körvonalazódik Németországban 

A 2008-as gazdasági világválság után a roncsprémium program mentette meg a totális összeomlástól a német gazdaságot és autóipart. A koronavírus-járvány hatására kettős sokkhatás jelentkezett, az autógyárak hetekig szüneteltették a termelést, ezzel párhuzamosan a keresleti oldal is teljesen befagyott. Már hetekkel ezelőtt lehetett hallani EU szintű, az autóipart célzó támogatásról (pl. ÁFA eltörlése az e-autókra), de Franciaország is bejelentette saját segélycsomagját, melyen keresztül Európa éllovas elektromos autógyártójával szeretne válni.

A német döntéshozók között óriási vita robbant ki, hogy valóban kell-e és ha igen, akkor milyen támogatási struktúra mentén kellene erősíteni a keresleti és kínálati oldalt egyaránt. A Der Spiegel hírmagazinban jelent meg, hogy 5 milliárd Eurót, azaz átszámolva 1750 milliárd Forintot szánnának a német autóipar megsegítésére. A gazdaságösztönző dotáció keretében mind a hagyományos belsőégésű és mind az elektromos autókat támogatnák. A tervek szerint a tömeg és és co2 kibocsátás alapján különböző, meghatározott kategóriákba sorolnák. A logika szerint a kisebb tömegű és kevesebb co2 kibocsátású autók nagyobb támogatást élveznének. A sávos rendszer szerint az autók 75%-a B kategóriába esne, amiben 2500 Euró, ha az adott gépjármű hibrid meghajtással rendelkezik akkor további 750 Euró, illetve a tisztán elektromos autók további 1500 Euró támogatást élvezhetnek.

Abszolút támogatom az olyan vélemények előretörését, melyek a kereslet élénkítése mellett, a kínálati oldal reformjához is vezetnek. A franciákhoz hasonlóan, a németeknek is az új technológiákra történő átállást kellene támogatni a kínálati oldalon lévő autógyártókon keresztül. Támogassuk a humán tőke átképzését, az új technológiák (e-meghajtás) gyártáshatékonyság növelését, képességek fejlesztését stb. Vajon jön a roncsprémium 2.0 vagy annál egy sokkal hatékonyabb autóipari fellendülést elősegítő állami csomag várható? Kíváncsian várom a végleges döntést.

Megjegyzés hozzáfűzése